Objavljeno dne: 03. apr 2023

Garažna vrata so nam začela rjaveti. Kaj svetujete?

Na garažnih vratih smo opazili rjo. Zakaj je prišlo do tega? Ali naj ne bi bila garažna vrata odporna na prerjavenje? So vrata še v garanciji?

Ob takem »odkritju« se nam postavi cela kopica vprašanj.  Dejstvo pa je na žalost samo eno, in sicer, da je vzrok pojave rje prekomerna izpostavljenost vlagi.

Rja se lahko pojavi na vodilih, kovinskih delih pogonskega sklopa in na polnilu.  Kot je navedeno že zgoraj, tiči vzrok v preveliki izpostavljenosti vlagi.

Materiali, ki se v zadnjem obdobju uporabljajo za garažna vrata so mnogo bolj odporni in imajo boljšo zaščito proti prerjavenju, kakor tisti pred desetletjem ali več.

V normalnih razmerah opravljajo svojo funkcijo še dlje, kakor je navedeno v garancijskih pogojih oziroma opisu izdelka. Dejansko ne pride do prerjavenja  celo življenjsko dobo oz. obdobje uporabe garažnih vrat. Če pa so vrata izpostavljena vlagi ali celo neposrednim padavinam, se lahko zgodi, da se rja pojavi tudi še v času garancijskega obdobja.

Garažna vrata moramo ločiti od vira vlage oz. neposredne izpostavljenosti padavinam. Najboljše je že ob montaži – kjer je seveda to možno in potrebno – zgraditi dodaten nadstrešek, ki bo garažna vrata ščitil pred neposredni vplivom padavin. Na stenah in pritrdilnih mestih je potrebno izvesti hidro-izolacijo. Najboljše že pred montažo, oziroma takoj, ko opazimo težave z zamakanjem oz. povečano vlažnostjo.

V primeru, da pa  je rja že načela dele vaših vrat, pa kontaktirajte našo servisno službo, kjer vam bodo ustrezno svetovali.