Objavljeno dne: 22. feb 2023

Radi bi povečali vhod v garažo. Lahko uporabimo že obstoječa garažna vrata?

Časi se spreminjajo, tehnološki napredek in posledično oblikovanje in projektiranje so imeli velik vpliv na avtomobile, in s tem posledično tudi velikosti garaž in garažnih vrat.

Če še pred desetletjem dimenzije vhoda v garažo niso kaj dosti odstopale od tistih izpred 30. ali 40 let, pa je v zadnjem obdobju   slika obrnjena povsem na glavo. Predvsem pri novogradnjah se upošteva, da sta pri vsaki družini najmanj dva avtomobila. Temu primerna je seveda velikost garaže. In zaradi praktičnosti je uporabno, da se avtomobila parkirata vzporedno. Temu primerna morajo biti tudi avtomatska sekcijska ali rolo garažna vrata.

Garažna vrata so tako »pridobila« predvsem na širini. Od nekdaj »standardnih« 2500 mm širine, so se v zadnjem obdobju približala na zavidljivih 5000 mm. Pri novogradnjah tako ni vprašanj, naroči se garažna vrata, kakršna so predvidena po projektni dokumentaciji.

Pri adaptacijah ali renovacijah, kjer predelujemo že obstoječi objekt, pa bi večkrat radi tudi povečali vhod v našo garažo. Če je to po gradbenih zakonitostih možno, se občasno postavi vprašanje tudi, kako lahko uporabimo že obstoječa garažna vrata. Ali jih lahko nadgradimo, zamenjamo samo polnilo, sestavimo iz dveh, dodamo osebni prehod….

Vsa garažna vrata renomiranih proizvajalcev so personalizirana, torej, izdelana točno za določeno odprtino. V večini primerov nove dimenzije toliko odstopajo od obstoječih, da predelava obstoječih garažnih vrat ni ekonomsko upravičena.

Vsekakor pa, če se vam postavi tako vprašanje, pokličite naše svetovalce, ki vam bodo svetovali izbrati najboljšo in najbolj ustrezno rešitev.