Objavljeno dne: 17. feb 2023

Nas garažna vrata med obratovanjem lahko poškodujejo?

Včasih kdo razlaga, da se je poškodoval, lažje seveda, ob trku v vata, da so ga uščipnila, da se je ob njih spotaknil, da so se mu zaprla pred nosom in je trčil vanje, pa še bi se kaj našlo…. 

Tudi garažna vrata so priročen izgovor za kakšno nerodnost, ki se nam zgodi. Pa je to res, nas avtomatska sekcijska ali rolo garažna vrata res lahko poškodujejo?

Pod pogojem, da so pravilno montirana in so vsi varnostni elementi  funkcionalni, je odgovor preprost. Ne.

Garažna vrata nas ne morejo uščipnite, se zaleteti v nas, nas privzdigniti…, saj to onemogoča sklop varnostnih elementov, ki se funkcijsko nadgrajujejo.

Vsa garažna vrata so opremljena s sistemom merjenja preobremenitve, fotocelicami, spodnje kontaktne letve, v primeru garažnih vrat z osebnim prehodom pa še kontaktno letvijo v liniji vrat. Vse varnostni elementi so nastavljeni po predpisanih EU parametrih. V primeru naseda se obrne smer poti vrat, obremenitev pa ne sme pustiti vidnih posledic. Vrata, ki so varovana s fotocelicami ali kontaktnimi robovi, pa se ustavijo oz. obrnejo smer potovanja že v trenutku zaznave.

Varnost je vedno prioriteta – tako pri proizvajalcih, kakor tudi pri zaupanja vrednih posrednikih in monterjih, zato se od varnostnih zahtev in pogojev ne odstopa.

Vse zgoraj našteto velja, če garažna vrata oz. varnostni elementi niso poškodovani, torej so operativni in so redno in kakovostno vzdrževani. Prav redno vzdrževanje je predpogoj za varno, nemoteno in dolgo brezhibno delovanje.

V kolikor niste opravili preventivnega pregleda vaših avtomatskih garažnih vrat že daljše obdobje, kontaktirajte našo servisno službo in se dogovorite za preventivni pregled.