Objavljeno dne: 26. sep 2022

Kdaj je čas za zamenjavo garažnih vrat?

Garažna vrata so del stavbnega pohištva, za menjavo katerega se odločamo res samo v redkih primerih. Bodisi, da imamo vgrajena še »klasična« krilna, ali pa so obstoječa sekcijska oziroma rolo garažna vrata že tako dotrajana oziroma poškodovana, da potrebujejo zamenjavo.

Ker je za novogradnjo ali večjo adaptacijo objekta jasno, da potrebujemo nova garažna vrata, se pri menjavi obstoječih večkrat pojavijo dvomi, če je menjava potrebna oziroma, ali ni bolje izvesti generalno popravilo obstoječih.

Kot je zapisano že v začetku, se za menjavo garažnih vrat odločamo zares v redkih primerih. Sekcijska in rolo garažna vrata imajo dolgo življenjsko dobo. Ob rednem in pravilnem vzdrževanju in skrbni uporabi brez težav »preživijo« celo generacijo ali celo več. Tudi ob nekoliko manjši skrbi zanje, njihova funkcionalnost ni vprašljiva daljše časovno obdobje. Zaradi izpostavljenosti soncu in vremenskim vplivom lahko pride do tega, da nekoliko zbledi barva in tesnila izgubijo nekaj prožnosti. Drugih večjih težav pa zaradi »staranja« vrat ne bi smeli opaziti.

Kot že omenjeno, so največja nevarnost vremenski vplivi. Na garažna vrata, ki so jim bolj izpostavljena, bodo seveda imeli večji vpliv, to pa pomeni, da bo njihovo delovanje prej videti tako vizualno, kot v motnjah funkcioniranja. Drugi dejavnik pa so poškodbe. Nekatere lahko predvidimo in preprečimo, nekatere pa so splet okoliščin, naključij ali višje sile.

Vsekakor vam svetujemo, da, ko se znajdete v dilemi, ali in kdaj zamenjati vaša garažna vrata, kontaktirate naše svetovalce, ki vam bodo svetovali in predstavili najboljše rešitve.