Objavljeno dne: 13. sep 2022

Pogon med obratovanjem ropota

Težave s pogonsko verigo pri garažnih vratih in njihovo vzdrževanje

Med obratovanjem – odpiranjem  ali zapiranjem – nas je zmotil čuden, ropotajoč zvok. Garažna vrata do sedaj niso »proizvajala« takih zvokov, ki še najbolj spominjajo na udarjanje verige po ščitniku med kolesarjenje.

To ni daleč od resnice. Tudi sekcijska garažna vrata garažna vrata se premikajo oz. so gnana na podoben način. Pogonsko letev, ki je vezni člen med pogonom in polnilom, sestavlja nosilec, ki ima tudi funkcijo ščitnika in vlečni element – sploh pri starejših modelih je to – veriga. Primerjava s kolesom je torej povsem na mestu, in tudi morebitne težave, ki se eventuelno pojavijo, so povsem primerljive.

Veriga, kot mehanski element prenosa moči in gibanja za garažna vrata ima tako svoje prednosti kot slabosti.

Prednosti so predvsem v moči, saj konstrukcijsko večkrat presega moč obremenitev, ki nastanejo ob obratovanju garažnih vrat. Je pa kot vsak sestavljen mehanski del nagnjena k manjšim raztezkom, ki so posledice majhnih obrab. Slednji rezultirajo v določeno zračnost in gibanje verige, ki pa ob dejstvu, da je v kovinskem ohišju, privede do povečanja neželenih udarcev ob robove in s tem – ropota.

To se lahko odpravi z mazanje, napenjanjem ali menjavo pogonske letve. Seveda, morajo to storiti usposobljeni in pooblaščeni izvajalci. Garažna vrata novejšega datuma imajo  namesto pogonske verige v pogonski letvi vgrajen pogonski zobati jermen. Ta zagotavlja tiho delovanje, zahteva pa nekaj več pozornosti pri vzdrževanju. Vsekakor, če imate na vaših sekcijskih garažnih vratih še vgrajeno pogonsko letev z verigo, in je le-ta med obratovanjem začela ropotati, se posvetujte z našimi svetovalci, ki vam bodo svetovali najboljšo in najugodnejšo rešitev nastale situacije.