Objavljeno dne: 25. jul 2022

Ali garažna vrata varujejo tudi pred požarom?

Poletje poleg lepih stvari prinaša tudi nekaj neprijetnih, in ena od teh je poleg vročine in močnega sonca tudi povečana možnost požarov. Tako v naravnem okolju kot v urbanih prostorih.

Če do požara v okolju že pride, potem so garažna vrata – BLT d.o.o. glede na pozicijo vgradnje ena prvih točk objekta, ki pride v stik z ognem. Seveda si nihče ne želi ali pričakuje takega scenarija, žal pa se to dogaja in vsak bi si želel, da bi garažna vrata – BLT d.o.o vzdržala ognjene zublje in preprečila širjenje v objekt.

Garažna vrata – BLT d.o.o. NISO ognjevarna, zato ne zagotavljajo tovrstne zaščite. So pa sekcijska garažna vrata po svoji sestavi in strukturi materialov manj dovzetna za vpliv ognja in visokih temperatur kot na primer lesena. Les je bolj vnetljiv od materialov, iz katerih so izdelana sekcijska garažna vrata – BLT d.o.o, zato bo tudi hitreje prišlo do prenosa ognja. Pri sekcijskih vratih bo prej prišlo do poškodb zgornjega sloja in deformacij pločevine sendvič panelov, šele ob večji izpostavljenosti pa do vžiga in gorenja.

Materiali, ki so uporabljeni za rolo garažna vrata – BLT d.o.o so sicer podobni kot pri sekcijskih vratih, vendar so lamele tanjše in zato temperaturno manj odporne, kar pomeni, da bo hitreje prišlo do deformacij in vžiga. V obeh primerih pa so še posebej na udaru tesnila, saj so zaradi sestave materiala bolj vnetljiva in zato prej zagorijo.

Poškodbe in cikel je enak, ne glede na to, ali gre za zunanji požar ali pa zagori v objektu.

V primeru požara se moramo vedno držati navodil, priporočil in protokolov, ki so predpisani za primer požara, za nepremičnine in ostalo lastnino pa imejmo sklenjeno tudi protipožarno zavarovanje.