Objavljeno dne: 21. jul 2022

Rolo garažna vrata in dodatna vgradnja svetlobnih lamel

Na našem objektu imamo montirana rolo garažna vrata. Že dolgo dobro služijo svojemu namenu, spremenili pa smo namen prostora, ki ga zapirajo. V njem potrebujemo več svetlobe. Lahko v obstoječa rolo garažna vrata dodamo svetlobne oz. svetlobno-prepustne lamele brez, da zamenjamo celo polnilo?

Odgovor je seveda pritrdilen. Polnilo rolo garažnih vrat je sestavljeno iz ozkih lamel na obeh straneh zaključenih s končniki, ki imajo tudi funkcijo vodila. Lamele se z naleganjem v utorih sestavljajo v želeno celoto. To pomeni, da jih je sorazmerno enostavno odvzemati ali dodajati v polnilo. Rolo garažna vrata tako lahko nadgrajujemo – višamo ali nižamo (pri tem moramo podaljševati ali krajšati vodila), ali dodajamo svetlobne lamele ali rešetke.

Vendar pa moramo biti pozorni na kar nekaj stvari, zato je najbolje, da se tega opravila ne lotimo sami. Prva stvar je povezana z garancijo in jamstvi, ki jih prejmemo ob nakupu. V kolikor je izdelek še v garanciji, mora pooblaščena oseba preveriti tehnično in ostalo dokumentacijo, da ugotovi, kako bi morebitne spremembe vplivala na njihovo veljavnost. Naslednji korak je izpolnjevanje varnostnih in tehničnih standardov. Rolo garažna vrata morajo tudi po nadgradnji izpolnjevati vse zahtevane normative in standarde. Prav tako morajo vse omenjene zahteve izpolnjevati tudi na novo vgrajeni elementi (svetlobne lamele ali rešetke).  Izpolnjevanje varnostnih in  tehničnih standardov je še zlasti pomembno pri vratih, ki so še v garanciji, saj se na njihovi podlagi tudi  priznava ali ne-priznava nadaljnja veljavnost.

Predlagamo vam, da nadgradnjo vrat prepustite pooblaščenemu strokovnjaku. Upoštevali bomo vse vaše želje in vaša rolo garažna vrata bodo nadgrajena kakovostno, poseg pa tudi ne bo imel vpliva na življenjsko dobo ali funkcionalnost.