Objavljeno dne: 18. jul 2022

Najpogostejši vzroki za okvaro garažnih vrat

Garažna vrata na našem objektu vgradimo ali zamenjamo enkrat ali mogoče dvakrat v življenju. Ob nakupu seveda upamo, da bo njihov izgled in delovanje  tudi po daljšem času brezhiben oz. se bomo čim manjkrat  srečali s potrebo po popravilu.

Garažna vrata so po strokovni definiciji in tudi konstrukciji – stroj. Temu primerno mora biti tudi naše razumevanje in obnašanje do njih. Lahko jih primerjamo kar z našim avtom –tako, kot poskrbite za vaš avto, naj bi tudi za garažna vrata.

Najpogostejši dejavniki za okvaro garažnih vrat so:

Vremenske razmere: Na vreme ne moremo vplivati. Sonce, veter, dež, sneg, pripeke, neurja, zmrzal…. Čeprav brez vidnih poškodb vsi ti ekstremi povzročajo mikro poškodbe, ki pospešijo procese staranja materialov in s tem življenjske dobe posameznih elementov in garažnih vrat kot celote.

Zanemarjanje manjših okvar: Občasno škripanje, pokanje, kakšno brnenje, počasnejše odpiranje, cviljenje… Zvoki, ki se jih lahko presliši, se nanje navadi ali pa nanje kar pozabi. To je najpogostejša napaka, ki jo naredimo. Vsaka taka malenkost namreč nakazuje, da naša garažna vrata niso več v poni kondiciji in potrebujejo ogled strokovnjaka.

Ne izvajanje preventivnih pregledov: Morda se nam preventivni pregledi popolnoma delujočih vrat zdijo nesmiselni, izguba časa, nepotreben strošek in še kaj. Vendar je resnica povsem drugačna. Strokovnjak bo ob temeljitem preventivnem pregledu ugotovil in po potrebi odpravil napake, ki na samo delovanje še nimajo vpliva, v prihodnosti pa bi znale povzročiti večje okvare. In če se zopet vrnemo k avtomobilu, tudi njega vozite na redni servis, kaj ne?

Poškodbe: Nesreča nikoli ne počiva, zato na poškodbe pač nimamo vpliva. Največ lahko storimo, da so naša garažna vrata primerno zavarovana in se tako pri popravilu izognemo vsaj finančnim skrbem.