Objavljeno dne: 12. jul 2022

Dobimo doživljenjsko garancijo za garažna vrata?

Ob nakupu novih garažnih vrat nas seveda zanima, koliko časa bodo nova vrata v garanciji? Nihče si ne želi nepredvidenih stroškov popravil, sploh, če je izdelek nov, in bi morala garažna vrata – BLT d.o.o še dolgo delovati brez okvar.

Kot vsi ostali so seveda tudi prodajalci vrat dolžni upoštevati zakone in predpise s področja varstva potrošnikov ter izdaje jamstev in garancij za prodane izdelke. Garažna vrata – BLT d.o.o pri tem niso prav nobena izjema, zato je prav, da se kot potencialni kupec pozanimate, kaj mora prodajalec izpolnjevati, katere dokumente – izjave vam mora predložiti in katere pravice kot potrošniku vam pripadajo.

Seveda se vsi radi izognemo manj prijetnim stvarem in ob tem nastalih stroškov, kamor v tem primeru spada tudi okvara garažnih vrat. Želeli bi, da bi bila garažna vrata – BLT d.o.o v garanciji čim daljše obdobje, in da bi jamstva pokrivala čim večje število možnih okvar. In prav tu nastane prostor in priložnost za oglaševalce, ki z marketinškimi triki ustvarijo sliko dolgih, celo »doživljenjskih« veljavnosti garancij.

Vendar so vsa garažna vrata – BLT d.o.o podvržena garancijskim pogojem, ki jih določa proizvajalec. Ker so garažna vrata dejansko stroj, ki ga sestavljajo komponente različnih proizvajalcev, so garancijski roki posameznih elementov v veliko primerih krajši, kakor generalno oglaševani. Zato so za podaljšanje jamstev predpisani razni pogoji, od rednega preventivnega vzdrževanja, menjave posameznih elementov itd…, skratka, dolga garancija je pogojena z izpolnjevanjem zahtev, največkrat zapisanih v drobnem tisku.

Zato vedno svetujemo, da, predno se »na prvo žogo« odločite za ponudnika, ki oglašuje dolge garancijske dobe, dobro preberete oz. se seznanite z vsemi pogoji, ki jih ponudnik zahteva za priznavanje garancijskega roka.