Blog - BLT d.o.o. https://www.blt.si Mon, 26 Sep 2022 16:01:13 +0000 Joomla! - Open Source Content Management sl-si Kdaj je čas za zamenjavo garažnih vrat? https://www.blt.si/blog/item/187-kdaj-je-%C4%8Das-za-zamenjavo-gara%C5%BEnih-vrat.html https://www.blt.si/blog/item/187-kdaj-je-%C4%8Das-za-zamenjavo-gara%C5%BEnih-vrat.html Kdaj je čas za zamenjavo garažnih vrat?

Garažna vrata so del stavbnega pohištva, za menjavo katerega se odločamo res samo v redkih primerih. Bodisi, da imamo vgrajena še »klasična« krilna, ali pa so obstoječa sekcijska oziroma rolo garažna vrata že tako dotrajana oziroma poškodovana, da potrebujejo zamenjavo.

Ker je za novogradnjo ali večjo adaptacijo objekta jasno, da potrebujemo nova garažna vrata, se pri menjavi obstoječih večkrat pojavijo dvomi, če je menjava potrebna oziroma, ali ni bolje izvesti generalno popravilo obstoječih.

Kot je zapisano že v začetku, se za menjavo garažnih vrat odločamo zares v redkih primerih. Sekcijska in rolo garažna vrata imajo dolgo življenjsko dobo. Ob rednem in pravilnem vzdrževanju in skrbni uporabi brez težav »preživijo« celo generacijo ali celo več. Tudi ob nekoliko manjši skrbi zanje, njihova funkcionalnost ni vprašljiva daljše časovno obdobje. Zaradi izpostavljenosti soncu in vremenskim vplivom lahko pride do tega, da nekoliko zbledi barva in tesnila izgubijo nekaj prožnosti. Drugih večjih težav pa zaradi »staranja« vrat ne bi smeli opaziti.

Kot že omenjeno, so največja nevarnost vremenski vplivi. Na garažna vrata, ki so jim bolj izpostavljena, bodo seveda imeli večji vpliv, to pa pomeni, da bo njihovo delovanje prej videti tako vizualno, kot v motnjah funkcioniranja. Drugi dejavnik pa so poškodbe. Nekatere lahko predvidimo in preprečimo, nekatere pa so splet okoliščin, naključij ali višje sile.

Vsekakor vam svetujemo, da, ko se znajdete v dilemi, ali in kdaj zamenjati vaša garažna vrata, kontaktirate naše svetovalce, ki vam bodo svetovali in predstavili najboljše rešitve.

 

]]>
noreply@blt.si (Super User) Blog - Svetujemo vam Mon, 26 Sep 2022 12:40:04 +0000
Najdete nas tudi na Štajerskem https://www.blt.si/blog/item/186-najdete-nas-tudi-na-%C5%A1tajerskem.html https://www.blt.si/blog/item/186-najdete-nas-tudi-na-%C5%A1tajerskem.html Najdete nas tudi na Štajerskem

Ob odločitvi za nakup garažnih vrat je eden od pomembnih dejavnikov, za katera garažna vrata se bomo odločili tudi oddaljenost ponudnika. Najlažje se odločimo za nekoga, ki je blizu nas, katerega proizvode si lahko ogledamo v živo, in za katerega vemo, da bo hitro na našem objektu tudi takrat, ko bo šlo kaj narobe.

Pav zaradi teh dejavnikov smo se že pred leti odločili, da odpremo poslovno enoto v Mariboru. Izbrali smo atraktivno lokacijo na naslovu Cesta k Tamu 6. Vsi potencialni kupci, si lahko garažna vrata ogledajo v našem salonu. Seveda pa vas naša sodelavca obiščeta na vašem objektu, kjer se ob izvedbi meritev tudi dogovorite za vse podrobnosti, ki so potrebne pred naročilom. Ne pozabimo, garažna vrata se naroča šele po uskladitvi vseh detajlov. Maribor s svojim zaledjem predstavlja velik potencial za ponudbo naših garažnih vrat. Zavedamo se, da je v tem okolju prisotna in zelo dejavna tudi konkurenca, a to nam predstavlja še večji izziv, saj vemo, da je kakovostjo naše  storitve na visokem nivoju. To potrjujejo tudi kupci, saj nas in naša garažna vrata priporočajo svojim sosedom in znancem.

V naši poslovni enoti BLT d.o.o. PE Maribor lahko povprašate in kupite vse vrste garažnih vrat. Sekcijska garažna vrata, sekcijska garažna vrata z osebnim prehodom, rolo garažna vrata, seveda pa je na voljo tudi cel program industrijskih vrat, ki so lahko namenjena tudi kmetijskih objektom ter ostali prodajni programi podjetja BLT d.o.o.

Ob morebitnih težavah bodo v enoti sprejeli tudi naročilo za servis, da bo vaša nevšečnost odpravljena v najkrajšem možnem času.

]]>
noreply@blt.si (Super User) Blog - Svetujemo vam Mon, 19 Sep 2022 10:04:15 +0000
Akcija: Sekcijska in rolo garažna vrata https://www.blt.si/blog/item/185-akcija-sekcijska-in-rolo-gara%C5%BEna-vrata.html https://www.blt.si/blog/item/185-akcija-sekcijska-in-rolo-gara%C5%BEna-vrata.html Akcija: Sekcijska in rolo garažna vrata

Sekcijska garažna vrata za 1150 € z DDV

V akcijski ponudbi so samo dimenzije do 2500 x 2280 mm.

Standardne barve brez doplačila: RAL 9010, RAL 7016 ANTRACIT, RAL 8014 RJAVA

Velja za panele (tip plošč) D-line, M-line, S-line samo v kombinaciji s površino lesa (WOODGRAIN). Na akcijsko ceno ne priznavamo dodatnih popustov.

Rolo garažna vrata za 1399 € z DDV

V akcijski ponudbi so samo dimenzije do 2500 x 2200 mm.

Standardne barve brez doplačila: SREBRNA RAL 9006, BELA RAL 9016, RJAVA RAL 8019, ANTRACIT RAL 7016, TEMNI HRAST, ZLATI HRAST

 

* Akcija traja do 30. 10. 2022. Ponudbena cena vključuje vrata, motorni pogon z dvema daljinskima oddajnikoma, montažo in 9,5% DDV.
** Slike so simbolične.

]]>
noreply@blt.si (Super User) Aktualno Thu, 15 Sep 2022 08:43:20 +0000
Pogon med obratovanjem ropota https://www.blt.si/blog/item/184-pogon-med-obratovanjem-ropota.html https://www.blt.si/blog/item/184-pogon-med-obratovanjem-ropota.html Pogon med obratovanjem ropota

Med obratovanjem – odpiranjem  ali zapiranjem – nas je zmotil čuden, ropotajoč zvok. Garažna vrata do sedaj niso »proizvajala« takih zvokov, ki še najbolj spominjajo na udarjanje verige po ščitniku med kolesarjenje.

To ni daleč od resnice. Tudi sekcijska garažna vrata garažna vrata se premikajo oz. so gnana na podoben način. Pogonsko letev, ki je vezni člen med pogonom in polnilom, sestavlja nosilec, ki ima tudi funkcijo ščitnika in vlečni element – sploh pri starejših modelih je to – veriga. Primerjava s kolesom je torej povsem na mestu, in tudi morebitne težave, ki se eventuelno pojavijo, so povsem primerljive.

Veriga, kot mehanski element prenosa moči in gibanja za garažna vrata ima tako svoje prednosti kot slabosti.

Prednosti so predvsem v moči, saj konstrukcijsko večkrat presega moč obremenitev, ki nastanejo ob obratovanju garažnih vrat. Je pa kot vsak sestavljen mehanski del nagnjena k manjšim raztezkom, ki so posledice majhnih obrab. Slednji rezultirajo v določeno zračnost in gibanje verige, ki pa ob dejstvu, da je v kovinskem ohišju, privede do povečanja neželenih udarcev ob robove in s tem – ropota.

To se lahko odpravi z mazanje, napenjanjem ali menjavo pogonske letve. Seveda, morajo to storiti usposobljeni in pooblaščeni izvajalci. Garažna vrata novejšega datuma imajo  namesto pogonske verige v pogonski letvi vgrajen pogonski zobati jermen. Ta zagotavlja tiho delovanje, zahteva pa nekaj več pozornosti pri vzdrževanju. Vsekakor, če imate na vaših sekcijskih garažnih vratih še vgrajeno pogonsko letev z verigo, in je le-ta med obratovanjem začela ropotati, se posvetujte z našimi svetovalci, ki vam bodo svetovali najboljšo in najugodnejšo rešitev nastale situacije.

 

]]>
noreply@blt.si (Super User) Blog - Svetujemo vam Tue, 13 Sep 2022 07:55:43 +0000
Zamenjali bi barvo garažnih vrat https://www.blt.si/blog/item/183-zamenjali-bi-barvo-gara%C5%BEnih-vrat.html https://www.blt.si/blog/item/183-zamenjali-bi-barvo-gara%C5%BEnih-vrat.html Zamenjali bi barvo garažnih vrat

Zgodi se, da menjamo stavbo pohištvo, barvamo ali obnovimo fasado, oboje v novih, trendovskih barvah, garažna vrata pa so še v vrhunski formi, le, da obstoječa barva ne paše več k novemu izgledu objekta.

Tu se postavi vprašanje, kako rešiti zagato. Možnosti je več, ne bi si pa radi nakopali še visokih dodatnih stroškov.

Ena od variant je menjava polnila. Garažna vrata – rolo ali sekcijska, so sestavljena iz modularnih elementov, ki se jih po potrebi lahko neodvisno in posamično menja. Prednost te variante je, da ob menjavi polnila v izbrani novi barvi dobimo industrijski izdelek, ki ima tudi vsa predpisana jamstva, vključno z obstojnostjo in življenjsko dobo naše nove izbrane barve garažnih vrat. Če menjavo izvede še pooblaščen izvajalec, nam tudi vsa ostala jamstva in garancije, ki jih garažna vrata imajo, ostanejo v veljavi. Ima pa ta varianta eno manj prijetno lastnost, in to je cena. Cena novega polnila je sicer odvisna od večjih dejavnikov, višina pa zna biti tudi točka, kjer se  bi lahko potencialni investitor zamislil.

Druga možnost je barvanje obstoječega polnila v novo barvo. Na prvi pogled rešitev zgleda enostavna in lahko izvedljiva, kar v poenostavljeni praksi morda tudi je, sploh, če poznate dobrega ličarja. Ne dvomimo, da kakovostno izvedeno barvanje lahko močno zniža strošek in z njim dobimo želeni rezultat in izgled. Garažna vrata bodo tudi barvno usklajena z novim videzom objekta. Skriva pa ta varianta tudi nekaj pasti, ki se nanašajo predvsem na garancije in jamstva. Tudi, če so garažna vrata starejšega datuma, nekatera jamstva še vedno veljajo. Barvanje – sploh če ga izvede nepooblaščen izvajalec, se šteje kot nepooblaščen poseg in temu primerno se tudi poseg obravnava.

Vsekakor vam svetujemo, da se o vseh možnostih in rešitvah, ki se v takih primerih ponujajo, posvetujete z našimi svetovalci.

]]>
noreply@blt.si (Super User) Blog - Svetujemo vam Thu, 08 Sep 2022 11:23:31 +0000
Skozi garažna vrata je začela puščati voda https://www.blt.si/blog/item/182-skozi-gara%C5%BEna-vrata-je-za%C4%8Dela-pu%C5%A1%C4%8Dati-voda.html https://www.blt.si/blog/item/182-skozi-gara%C5%BEna-vrata-je-za%C4%8Dela-pu%C5%A1%C4%8Dati-voda.html Skozi garažna vrata je začela puščati voda

Garažna vrata so največkrat vremensko zelo izpostavljena. Že njihova velikost – so v večini primerov največja vrata na našem objektu - nam pove, da se vremenski in atmosferski vplivi s časom poznajo tudi pri  izgledu in delovanju vrat. 

Če so garažna vrata na steni, kjer je vremenski vpliv manjši oz. zanemarljiv, potem je tudi verjetnost negativnih vplivov in s tem povezanih neprijetnosti in možnih okvar manjša.

V kolikor pa  so garažna vrata vgrajena na strani objekta z intenzivnejšim vremenskim dogajanjem - sem štejemo celodnevne sončne pripeke, veter, dež, ledeni dež, sneg in snežni zameti…, potem se lahko pričakuje tudi temu primerno hitrejšo utrujenost posameznih materialov.

Tu so zagotovo najbolj na udaru prav tesnila. Zaradi zgoraj omenjenih vzrokov se material hitreje stara. To ima za posledico izgubo elastičnosti ter ostalih lastnosti, ki so pomembne za dobro tesnjenje. Posledica izgube teh karakteristik so v prvem obdobju skoraj neopazne, mogoče na pogled tesnilo izgubi malo barve, nadaljuje pa se s slabšim tesnjenjem, tršim materialom, mikro in malo večjimi pokami na tesnilu, kar pa v končnem stadiju pripelje do raztrganja in razpada tesnila. Tesnilo začne svojo prvotno funkcijo izgubljati že v zgodnji fazi, zato je še toliko bolj pomembno, da smo na stanje in vremenske vplive vedno oz. vsaj periodično pozorni. 

Ko skozi garažna vrata ob nalivu začne puščati voda, je že malo pozno, da bi začeli spremljati stanje tesnil. Takrat so poškodovana že do te mere, da ne opravljajo več svoje osnovne funkcije, zato jih je potrebno zamenjati.

Takim zapletom se je najlažje izogniti tako, da se garažna vrata preventivno vzdržuje. Preventivni pregled, ki ga izvede naša servisna služba, vključuje tudi kontrolo tesnil, njihovo mazanje in po potrebi menjavo, preden nam voda vdre skozi tesnila in nam povzroči nepotrebne sitnosti ali škodo.

]]>
noreply@blt.si (Super User) Blog - Svetujemo vam Fri, 12 Aug 2022 20:17:20 +0000
Garažna vrata so iztirila https://www.blt.si/blog/item/181-gara%C5%BEna-vrata-so-iztirila.html https://www.blt.si/blog/item/181-gara%C5%BEna-vrata-so-iztirila.html Garažna vrata so iztirila

To, da garažna vrata iztirijo oziroma izpadejo iz vodil je hujša okvara, katera se ne zgodi kar mimogrede ali »sama od sebe«. Da se to zgodi, mora obstajati konkreten predpogoj oz. vzročnik, kateremu najpogosteje pogojuje in botruje nepravilno upravljanje, malomarno vzdrževanje ali fizične preobremenitve.

Vodila, kot eden ključnih sestavnih elementov omogočajo, da garažna vrata tekoče potujejo iz enega do drugega končnega položaja, zato morajo biti redno vzdrževana.

Najpogostejši vzroki, da garažna vrata iztirijo, so poškodbe mehanizmov, pretrganja ene od pletenic in mehanske naletne poškodbe.  

Vse pa imajo enak imenovalec, in sicer nezgodo ali pa malomarnost. Pri poškodbah vodil in vodilnih koleščkov, sploh pa pri poškodbah pletenic je minimalna verjetnost oziroma možnost, da pride do poškodb zaradi skrite napake ali utrujenosti materiala. Sploh, če se garažna vrata vzdržujejo skladno z navodili o uporabi in vzdrževanju, ki med drugim predpisujejo tudi menjavo omenjenih delov na predvideno časovno obdobje ali število delovnih ciklov.

Poškodbe vodil in vodilnih koleščkov lahko nastanejo zaradi odlaganja oziroma naslanjanja težjih in daljših elementov na steno v bližino vrat. Zdrs, padec in posledično poškodba omenjenih delov ima najverjetneje za posledico tudi neenakomeren tek vrat, kar lahko rezultira v iztirjenje. Najpogosteje pa so garažna vrata iztirjena zaradi posledic naletnih poškodb. Že manjša nepazljivost je dovolj, da s priklopnikom ali vozilom zadenemo vrata. 

V nekaterih primerih gre samo za površinske poškodbe, največkrat pa zaradi velikih sil, ki v takih primerih delujejo na vrata, vrata izbije iz vodil. Poleg poškodb panelov so poškodovane tudi vodila, koleščki, tečaji, pletenice, varnostni elementi….

Ob vsakem takem dogodku kontaktirajte našo servisno službo, kjer vam bodo strokovno svetovali.

 

]]>
noreply@blt.si (Super User) Blog - Svetujemo vam Mon, 08 Aug 2022 07:21:30 +0000
Daljinec ne dela več https://www.blt.si/blog/item/180-daljinec-ne-dela-ve%C4%8D.html https://www.blt.si/blog/item/180-daljinec-ne-dela-ve%C4%8D.html Daljinec ne dela več

Najpogostejši zaplet pri delovanju avtomatskih vrat je, da garažna vrata BLT d.o.o. ob pritisku na gumb daljinca ostanejo zaprta oziroma, da se nič ne zgodi. 

Prva misel je seveda, da se je pokvaril daljinec, oziroma, prazne baterije daljinca. V večini primerov je ta diagnoza pravilna. Daljinec za garažna vrata BLT d.o.o. s pomočjo katerega krmilimo in upravljamo delovanje vrat, za svoje delovanje potrebuje električno napetost, ki mu jo zagotavljajo baterije. Življenjska oz. operativna doba baterij je seveda odvisna od veliko dejavnikov. Se pa vsaka baterija enkrat izprazni in ne opravlja več svoje funkcije, posledično pa preneha delovati tudi daljinski upravljalnik.

Garažna vrata BLT d.o.o. seveda še vedno lahko ročno odpiramo in zapiramo, vendar je to zgolj začasna rešitev. Baterije v daljincu lahko zamenjamo sami. Paziti moramo le to, da vstavimo baterije enakih karakteristik, kakršne so bile v daljincu prej. Po menjavi baterij bi moral daljinec zopet brezhibno delovati.

V kolikor se to ne zgodi, je potrebno najprej preveriti, če smo pravilno zamenjali baterije. Če smo, in daljinec še vedno ne dela, je smiselno preveriti delovanje vrat z rezervnim upravljalnikom. V primeru, da se garažna vrata BLT d.o.o. odzivajo, je prišlo do okvare daljinskega oddajnika.   V tem primeru kontaktirajte našo servisno službo. Če tudi upravljanje z rezervnim daljincem ni možno (daljinec ne dela), in v objektu ni izpada električne energije, potem je lahko prišlo do okvare integriranega  sprejemnika ali drugih motenj v spektru brezžičnih frekvenc, ki omogočajo upravljanje na daljavo.

Vsekakor vam svetujemo, da ob morebitnih težavah z delovanjem daljinskih upravljalnikov kontaktirate našo servisno službo.

]]>
noreply@blt.si (Super User) Blog - Svetujemo vam Wed, 03 Aug 2022 07:24:45 +0000
Počena vzmet na garažnih vratih https://www.blt.si/blog/item/179-po%C4%8Dena-vzmet-na-gara%C5%BEnih-vratih.html https://www.blt.si/blog/item/179-po%C4%8Dena-vzmet-na-gara%C5%BEnih-vratih.html Počena vzmet na garažnih vratih

Kdor ima garažna vrata s torziskimi vzmetmi, se lahko, čeprav to ni ravno pogosta okvara, sreča tudi v počeno vzmetjo. Vzmet je sestavni, lahko bi rekli kar osnovni del mehanizma, ki omogoča, da se garažna vrata lepo in enakomerno odpirajo in zapirajo. 

Do loma oziroma poka vzmeti največkrat pride zaradi utrujenosti materiala, ki je rezultat preobremenitev. Te so posledica količine delovnih ciklov (odpiranje – zapiranje), ki so nekajkrat številčnejši, kot predvideni in na število katerih so garažna vrata in njihovi sestavni deli tudi dimenzionirani. Torej,  skozi garažna vrata je  visoka frekvenca prehodov, veliko višja, kakor je predvidena za stanovanjski objekt.

Druga možnost je nepravilna nastavitev vzmeti. To se opazi v neenakomernem delovanju garažnih vrat. Če te pokazatelje zanemarimo in jih ne odpravimo, nepravilna nastavitev in s tem obremenitve vzmeti s časom lahko pride do utrujenosti materiala in loma.

Če do poka vzmeti pride, moramo poskrbeti, da se vrata  varno zaprejo in ne pride do možnosti nepooblaščenega vstopanja v objekt. Tudi, če garažna vrata

Tudi, če garažna vrata kljub počeni vzmeti še lahko odpiramo in zapiramo, tega ne počnite, ker lahko pride do večjih poškodb in posledično večje škode. Pokličite našo servisno službo, ki bo zamenjala poškodovano vzmet in ponovno nastavila delovanje vrat.

Takim neljubim dogodkom se najlažje izognemo, če na garažnih vratih izvajamo redne preventivne preglede. Poleg ostalih vitalnih delov bodo pregledane in nastavljene tudi vzmeti in po strokovnem ogledu vam bo v primeru ugotovljene obrabe svetovana tudi menjava prej, kot do loma pride. Strošek preventivnega pregleda je občutno nižji, kot je strošek popravila, zato vedno svetujemo preventivo pred kurativo.

]]>
noreply@blt.si (Super User) Blog - Svetujemo vam Mon, 01 Aug 2022 06:12:08 +0000
Čudni zvoki med obratovanjem garažnih vrat https://www.blt.si/blog/item/178-%C4%8Dudni-zvoki-med-obratovanjem-gara%C5%BEnih-vrat.html https://www.blt.si/blog/item/178-%C4%8Dudni-zvoki-med-obratovanjem-gara%C5%BEnih-vrat.html Čudni zvoki med obratovanjem garažnih vrat

Med ciklusom vrat nas je zmotilo, da so začela garažna vrata – BLT d.o.o. proizvajati oziroma spuščati čudne zvoke.  To vsekakor ni dober znak, zato je potrebno preveriti, zakaj čudni in moteči zvoki nastajajo.

Zvoki, ki se pogosto pojavijo kot opozorilo, da garažna vrata – BLT d.o.o. potrebujejo vzdrževanje:

  • škripanje
  • brnenje
  • pokanje
  • ropot 
  • drsanje oz. ribanje
  • mletje

Vzrokov, zakaj prihaja do omenjenih znakov morebitnih težav je lahko več, zato je za natančno diagnostiko potreben ogled strokovno usposobljene osebe. Vsekakor pa nakazujejo, da garažna vrata – BLT d.o.o. potrebujejo preventivno vzdrževanje ali že kar popravilo.

S takojšnjo intervencijo naših serviserjev boste ne le odpravili moteče dejavnike pri delovanju, ampak tudi verjetne večje okvare, ki bi sledile. Že manjša okvara tekalnega koleščka, ki se kaže kot škripanje ali klokotanje, lahko povzroči tudi poškodbo pletenic in posledično izpad polnila iz vodil oz. zaustavitev delovanja. Stroški popravila teh okvar so mnogo višji, kot bi bila npr. menjava tekalnega koleščka že ob samem  začetku okvare.

Garažna vrata – BLT d.o.o. so stroj, in kot na vsakem drugem stroju občasno prihaja do okvar.  Pomembno je, da okvaro zaznamo in  v najkrajše možnem času pristopimo k njeni odpravi. Le tako se bomo izognili večjim okvaram, za popravilo katerih pa je večkrat potreben tudi daljši čas.

]]>
noreply@blt.si (Super User) Blog - Svetujemo vam Fri, 29 Jul 2022 12:15:56 +0000