Blog - BLT d.o.o. https://www.blt.si Thu, 02 Feb 2023 01:43:51 +0000 Joomla! - Open Source Content Management sl-si Izgubil se je daljinec garažnih vrat https://www.blt.si/blog/item/189-izgubil-se-je-daljinec-gara%C5%BEnih-vrat.html https://www.blt.si/blog/item/189-izgubil-se-je-daljinec-gara%C5%BEnih-vrat.html Izgubil se je daljinec garažnih vrat

Ja, tudi to se zgodi. Malo nepazljivosti, strgan žep, nesrečni slučaj….in ostanemo brez daljinskega upravljalca za naša garažna vrata.

Cena elektronske napravice res ni velika, ima pa ta predmet funkcijo in vlogo, ki je mnogo večja kot je mogoče videti na prvi pogled. To je ključ od vašega objekta, velikokrat tudi stanovanjske hiše. In ta ključ odpira vse, je vstopnica v vaš objekt in vseh stari v njem. In to kadarkoli in odpre komerkoli, če le pritisne na gumb.

Zato vsakomur, ki se mu to zgodi, kaj hitro postane jasno, da dodatni "obesek« ali »kos plastike«, ki občasno še odpira garažna vrata, pomen veliko več, kot dodatek, ki ga nosimo s seboj in nas velikokrat še dodatno ovira.

Prva reakcija naj bo umirjeno premisliti, kakšne so bile naše poti in kje bi lahko daljinec izgubili.

V tem času seveda uporabljamo rezervnega.  Če ga slučajno nimamo, moramo garažna vrata upravljati ročno, kakor v primeru izpada električne energije.

V kolikor vam uspe v realnem času daljinec najti, potem ni potrebe po nadaljnjih postopkih. Če slučajno nimate rezervnega, priporočamo, da ga po taki izkušnji nabavite.

V kolikor pa se izgubljeni daljinec za garažna vrata ne najde, je potrebno v najkrajšem času nabaviti novega. Ob tem se tudi ponastavi frekvenco delovanja, tako, da s starim ne bo več možno upravljati vrata.

Naša servisna služba vam bo v takem slučaju prednostno oz. čim hitreje priskočila na pomoč in odpravila možnost nepooblaščenih vstopov v vaš objekt.

]]>
noreply@blt.si (Super User) Blog - Svetujemo vam Wed, 19 Oct 2022 09:11:49 +0000
Udar strele in garažna vrata https://www.blt.si/blog/item/188-udar-strele-in-gara%C5%BEna-vrata.html https://www.blt.si/blog/item/188-udar-strele-in-gara%C5%BEna-vrata.html Udar strele in garažna vrata

Nevihte so sestavni del vremenskega dogajanja. Poleg močnih nalivov so njihov reden spremljevalec tudi udari strel. Kar je za nas včasih morda celo romantično, za garažna vrata – sploh za elektropogonsko in krmilno enoto lahko predstavlja tudi veliko nevarnost.

Direkten ali indirekten udar strele lahko povzroči odpoved vseh elektronskih in elektro delov in sklopov. Enak učinek ima povečana napetost v obrežju, če strela udari v distribucijske vode. Elektro deli niso dimenzionirani za tako velika nihanja napetosti, kot se zgodi ob udarih strele. Pride do trajnih poškodb, pogovorno jih »skuri«.  

Ob direktnem udaru strele niso poškodovana samo garažna vrata, lahko se zgodi, da nam »skuri« vse naprave in tehniko, ki je priklopljena na omrežje. V hudih primerih pa strela lahko popolnoma uniči elektro inštalacijo in/ali celo povzroči požar.

Le redki lahko že ob načrtovanju objektov izbirajo, da jih zgradijo na mestu, kjer udari strel niso zelo pogosti. Zaščita je seveda lahko tudi strelovod. Razne priprave za zaščito proti prenapetosti, ki so prisotne na trgu, so učinkovite pri manjših nihanjih napetosti, nikakor pa ne varujejo pred večjo prenapetostjo v omrežju.

Zato nam v primerih bližajoče se nevihte s strelami, sploh, če smo na območju pogostejše dejavnosti strel, ostane najenostavnejša preventivna rešitev, in sicer izklop naprav – tudi garažnih vrat – iz omrežja.

Seveda pa je tudi pametno imeti sklenjeno ustrezno zavarovanje pri izbrani zavarovalnici.

V kolikor pa do okvar in poškodb zaradi udara strele vseeno pride, kontaktirajte našo servisno službo.

 

]]>
noreply@blt.si (Super User) Blog - Svetujemo vam Mon, 10 Oct 2022 06:21:31 +0000
Kdaj je čas za zamenjavo garažnih vrat? https://www.blt.si/blog/item/187-kdaj-je-%C4%8Das-za-zamenjavo-gara%C5%BEnih-vrat.html https://www.blt.si/blog/item/187-kdaj-je-%C4%8Das-za-zamenjavo-gara%C5%BEnih-vrat.html Kdaj je čas za zamenjavo garažnih vrat?

Garažna vrata so del stavbnega pohištva, za menjavo katerega se odločamo res samo v redkih primerih. Bodisi, da imamo vgrajena še »klasična« krilna, ali pa so obstoječa sekcijska oziroma rolo garažna vrata že tako dotrajana oziroma poškodovana, da potrebujejo zamenjavo.

Ker je za novogradnjo ali večjo adaptacijo objekta jasno, da potrebujemo nova garažna vrata, se pri menjavi obstoječih večkrat pojavijo dvomi, če je menjava potrebna oziroma, ali ni bolje izvesti generalno popravilo obstoječih.

Kot je zapisano že v začetku, se za menjavo garažnih vrat odločamo zares v redkih primerih. Sekcijska in rolo garažna vrata imajo dolgo življenjsko dobo. Ob rednem in pravilnem vzdrževanju in skrbni uporabi brez težav »preživijo« celo generacijo ali celo več. Tudi ob nekoliko manjši skrbi zanje, njihova funkcionalnost ni vprašljiva daljše časovno obdobje. Zaradi izpostavljenosti soncu in vremenskim vplivom lahko pride do tega, da nekoliko zbledi barva in tesnila izgubijo nekaj prožnosti. Drugih večjih težav pa zaradi »staranja« vrat ne bi smeli opaziti.

Kot že omenjeno, so največja nevarnost vremenski vplivi. Na garažna vrata, ki so jim bolj izpostavljena, bodo seveda imeli večji vpliv, to pa pomeni, da bo njihovo delovanje prej videti tako vizualno, kot v motnjah funkcioniranja. Drugi dejavnik pa so poškodbe. Nekatere lahko predvidimo in preprečimo, nekatere pa so splet okoliščin, naključij ali višje sile.

Vsekakor vam svetujemo, da, ko se znajdete v dilemi, ali in kdaj zamenjati vaša garažna vrata, kontaktirate naše svetovalce, ki vam bodo svetovali in predstavili najboljše rešitve.

 

]]>
noreply@blt.si (Super User) Blog - Svetujemo vam Mon, 26 Sep 2022 12:40:04 +0000
Najdete nas tudi na Štajerskem https://www.blt.si/blog/item/186-najdete-nas-tudi-na-%C5%A1tajerskem.html https://www.blt.si/blog/item/186-najdete-nas-tudi-na-%C5%A1tajerskem.html Najdete nas tudi na Štajerskem

Ob odločitvi za nakup garažnih vrat je eden od pomembnih dejavnikov, za katera garažna vrata se bomo odločili tudi oddaljenost ponudnika. Najlažje se odločimo za nekoga, ki je blizu nas, katerega proizvode si lahko ogledamo v živo, in za katerega vemo, da bo hitro na našem objektu tudi takrat, ko bo šlo kaj narobe.

Pav zaradi teh dejavnikov smo se že pred leti odločili, da odpremo poslovno enoto v Mariboru. Izbrali smo atraktivno lokacijo na naslovu Cesta k Tamu 6. Vsi potencialni kupci, si lahko garažna vrata ogledajo v našem salonu. Seveda pa vas naša sodelavca obiščeta na vašem objektu, kjer se ob izvedbi meritev tudi dogovorite za vse podrobnosti, ki so potrebne pred naročilom. Ne pozabimo, garažna vrata se naroča šele po uskladitvi vseh detajlov. Maribor s svojim zaledjem predstavlja velik potencial za ponudbo naših garažnih vrat. Zavedamo se, da je v tem okolju prisotna in zelo dejavna tudi konkurenca, a to nam predstavlja še večji izziv, saj vemo, da je kakovostjo naše  storitve na visokem nivoju. To potrjujejo tudi kupci, saj nas in naša garažna vrata priporočajo svojim sosedom in znancem.

V naši poslovni enoti BLT d.o.o. PE Maribor lahko povprašate in kupite vse vrste garažnih vrat. Sekcijska garažna vrata, sekcijska garažna vrata z osebnim prehodom, rolo garažna vrata, seveda pa je na voljo tudi cel program industrijskih vrat, ki so lahko namenjena tudi kmetijskih objektom ter ostali prodajni programi podjetja BLT d.o.o.

Ob morebitnih težavah bodo v enoti sprejeli tudi naročilo za servis, da bo vaša nevšečnost odpravljena v najkrajšem možnem času.

]]>
noreply@blt.si (Super User) Blog - Svetujemo vam Mon, 19 Sep 2022 10:04:15 +0000
Pogon med obratovanjem ropota https://www.blt.si/blog/item/184-pogon-med-obratovanjem-ropota.html https://www.blt.si/blog/item/184-pogon-med-obratovanjem-ropota.html Pogon med obratovanjem ropota

Med obratovanjem – odpiranjem  ali zapiranjem – nas je zmotil čuden, ropotajoč zvok. Garažna vrata do sedaj niso »proizvajala« takih zvokov, ki še najbolj spominjajo na udarjanje verige po ščitniku med kolesarjenje.

To ni daleč od resnice. Tudi sekcijska garažna vrata garažna vrata se premikajo oz. so gnana na podoben način. Pogonsko letev, ki je vezni člen med pogonom in polnilom, sestavlja nosilec, ki ima tudi funkcijo ščitnika in vlečni element – sploh pri starejših modelih je to – veriga. Primerjava s kolesom je torej povsem na mestu, in tudi morebitne težave, ki se eventuelno pojavijo, so povsem primerljive.

Veriga, kot mehanski element prenosa moči in gibanja za garažna vrata ima tako svoje prednosti kot slabosti.

Prednosti so predvsem v moči, saj konstrukcijsko večkrat presega moč obremenitev, ki nastanejo ob obratovanju garažnih vrat. Je pa kot vsak sestavljen mehanski del nagnjena k manjšim raztezkom, ki so posledice majhnih obrab. Slednji rezultirajo v določeno zračnost in gibanje verige, ki pa ob dejstvu, da je v kovinskem ohišju, privede do povečanja neželenih udarcev ob robove in s tem – ropota.

To se lahko odpravi z mazanje, napenjanjem ali menjavo pogonske letve. Seveda, morajo to storiti usposobljeni in pooblaščeni izvajalci. Garažna vrata novejšega datuma imajo  namesto pogonske verige v pogonski letvi vgrajen pogonski zobati jermen. Ta zagotavlja tiho delovanje, zahteva pa nekaj več pozornosti pri vzdrževanju. Vsekakor, če imate na vaših sekcijskih garažnih vratih še vgrajeno pogonsko letev z verigo, in je le-ta med obratovanjem začela ropotati, se posvetujte z našimi svetovalci, ki vam bodo svetovali najboljšo in najugodnejšo rešitev nastale situacije.

 

]]>
noreply@blt.si (Super User) Blog - Svetujemo vam Tue, 13 Sep 2022 07:55:43 +0000
Zamenjali bi barvo garažnih vrat https://www.blt.si/blog/item/183-zamenjali-bi-barvo-gara%C5%BEnih-vrat.html https://www.blt.si/blog/item/183-zamenjali-bi-barvo-gara%C5%BEnih-vrat.html Zamenjali bi barvo garažnih vrat

Zgodi se, da menjamo stavbo pohištvo, barvamo ali obnovimo fasado, oboje v novih, trendovskih barvah, garažna vrata pa so še v vrhunski formi, le, da obstoječa barva ne paše več k novemu izgledu objekta.

Tu se postavi vprašanje, kako rešiti zagato. Možnosti je več, ne bi si pa radi nakopali še visokih dodatnih stroškov.

Ena od variant je menjava polnila. Garažna vrata – rolo ali sekcijska, so sestavljena iz modularnih elementov, ki se jih po potrebi lahko neodvisno in posamično menja. Prednost te variante je, da ob menjavi polnila v izbrani novi barvi dobimo industrijski izdelek, ki ima tudi vsa predpisana jamstva, vključno z obstojnostjo in življenjsko dobo naše nove izbrane barve garažnih vrat. Če menjavo izvede še pooblaščen izvajalec, nam tudi vsa ostala jamstva in garancije, ki jih garažna vrata imajo, ostanejo v veljavi. Ima pa ta varianta eno manj prijetno lastnost, in to je cena. Cena novega polnila je sicer odvisna od večjih dejavnikov, višina pa zna biti tudi točka, kjer se  bi lahko potencialni investitor zamislil.

Druga možnost je barvanje obstoječega polnila v novo barvo. Na prvi pogled rešitev zgleda enostavna in lahko izvedljiva, kar v poenostavljeni praksi morda tudi je, sploh, če poznate dobrega ličarja. Ne dvomimo, da kakovostno izvedeno barvanje lahko močno zniža strošek in z njim dobimo želeni rezultat in izgled. Garažna vrata bodo tudi barvno usklajena z novim videzom objekta. Skriva pa ta varianta tudi nekaj pasti, ki se nanašajo predvsem na garancije in jamstva. Tudi, če so garažna vrata starejšega datuma, nekatera jamstva še vedno veljajo. Barvanje – sploh če ga izvede nepooblaščen izvajalec, se šteje kot nepooblaščen poseg in temu primerno se tudi poseg obravnava.

Vsekakor vam svetujemo, da se o vseh možnostih in rešitvah, ki se v takih primerih ponujajo, posvetujete z našimi svetovalci.

]]>
noreply@blt.si (Super User) Blog - Svetujemo vam Thu, 08 Sep 2022 11:23:31 +0000
Skozi garažna vrata je začela puščati voda https://www.blt.si/blog/item/182-skozi-gara%C5%BEna-vrata-je-za%C4%8Dela-pu%C5%A1%C4%8Dati-voda.html https://www.blt.si/blog/item/182-skozi-gara%C5%BEna-vrata-je-za%C4%8Dela-pu%C5%A1%C4%8Dati-voda.html Skozi garažna vrata je začela puščati voda

Garažna vrata so največkrat vremensko zelo izpostavljena. Že njihova velikost – so v večini primerov največja vrata na našem objektu - nam pove, da se vremenski in atmosferski vplivi s časom poznajo tudi pri  izgledu in delovanju vrat. 

Če so garažna vrata na steni, kjer je vremenski vpliv manjši oz. zanemarljiv, potem je tudi verjetnost negativnih vplivov in s tem povezanih neprijetnosti in možnih okvar manjša.

V kolikor pa  so garažna vrata vgrajena na strani objekta z intenzivnejšim vremenskim dogajanjem - sem štejemo celodnevne sončne pripeke, veter, dež, ledeni dež, sneg in snežni zameti…, potem se lahko pričakuje tudi temu primerno hitrejšo utrujenost posameznih materialov.

Tu so zagotovo najbolj na udaru prav tesnila. Zaradi zgoraj omenjenih vzrokov se material hitreje stara. To ima za posledico izgubo elastičnosti ter ostalih lastnosti, ki so pomembne za dobro tesnjenje. Posledica izgube teh karakteristik so v prvem obdobju skoraj neopazne, mogoče na pogled tesnilo izgubi malo barve, nadaljuje pa se s slabšim tesnjenjem, tršim materialom, mikro in malo večjimi pokami na tesnilu, kar pa v končnem stadiju pripelje do raztrganja in razpada tesnila. Tesnilo začne svojo prvotno funkcijo izgubljati že v zgodnji fazi, zato je še toliko bolj pomembno, da smo na stanje in vremenske vplive vedno oz. vsaj periodično pozorni. 

Ko skozi garažna vrata ob nalivu začne puščati voda, je že malo pozno, da bi začeli spremljati stanje tesnil. Takrat so poškodovana že do te mere, da ne opravljajo več svoje osnovne funkcije, zato jih je potrebno zamenjati.

Takim zapletom se je najlažje izogniti tako, da se garažna vrata preventivno vzdržuje. Preventivni pregled, ki ga izvede naša servisna služba, vključuje tudi kontrolo tesnil, njihovo mazanje in po potrebi menjavo, preden nam voda vdre skozi tesnila in nam povzroči nepotrebne sitnosti ali škodo.

]]>
noreply@blt.si (Super User) Blog - Svetujemo vam Fri, 12 Aug 2022 20:17:20 +0000
Garažna vrata so iztirila https://www.blt.si/blog/item/181-gara%C5%BEna-vrata-so-iztirila.html https://www.blt.si/blog/item/181-gara%C5%BEna-vrata-so-iztirila.html Garažna vrata so iztirila

To, da garažna vrata iztirijo oziroma izpadejo iz vodil je hujša okvara, katera se ne zgodi kar mimogrede ali »sama od sebe«. Da se to zgodi, mora obstajati konkreten predpogoj oz. vzročnik, kateremu najpogosteje pogojuje in botruje nepravilno upravljanje, malomarno vzdrževanje ali fizične preobremenitve.

Vodila, kot eden ključnih sestavnih elementov omogočajo, da garažna vrata tekoče potujejo iz enega do drugega končnega položaja, zato morajo biti redno vzdrževana.

Najpogostejši vzroki, da garažna vrata iztirijo, so poškodbe mehanizmov, pretrganja ene od pletenic in mehanske naletne poškodbe.  

Vse pa imajo enak imenovalec, in sicer nezgodo ali pa malomarnost. Pri poškodbah vodil in vodilnih koleščkov, sploh pa pri poškodbah pletenic je minimalna verjetnost oziroma možnost, da pride do poškodb zaradi skrite napake ali utrujenosti materiala. Sploh, če se garažna vrata vzdržujejo skladno z navodili o uporabi in vzdrževanju, ki med drugim predpisujejo tudi menjavo omenjenih delov na predvideno časovno obdobje ali število delovnih ciklov.

Poškodbe vodil in vodilnih koleščkov lahko nastanejo zaradi odlaganja oziroma naslanjanja težjih in daljših elementov na steno v bližino vrat. Zdrs, padec in posledično poškodba omenjenih delov ima najverjetneje za posledico tudi neenakomeren tek vrat, kar lahko rezultira v iztirjenje. Najpogosteje pa so garažna vrata iztirjena zaradi posledic naletnih poškodb. Že manjša nepazljivost je dovolj, da s priklopnikom ali vozilom zadenemo vrata. 

V nekaterih primerih gre samo za površinske poškodbe, največkrat pa zaradi velikih sil, ki v takih primerih delujejo na vrata, vrata izbije iz vodil. Poleg poškodb panelov so poškodovane tudi vodila, koleščki, tečaji, pletenice, varnostni elementi….

Ob vsakem takem dogodku kontaktirajte našo servisno službo, kjer vam bodo strokovno svetovali.

 

]]>
noreply@blt.si (Super User) Blog - Svetujemo vam Mon, 08 Aug 2022 07:21:30 +0000
Daljinec ne dela več https://www.blt.si/blog/item/180-daljinec-ne-dela-ve%C4%8D.html https://www.blt.si/blog/item/180-daljinec-ne-dela-ve%C4%8D.html Daljinec ne dela več

Najpogostejši zaplet pri delovanju avtomatskih vrat je, da garažna vrata BLT d.o.o. ob pritisku na gumb daljinca ostanejo zaprta oziroma, da se nič ne zgodi. 

Prva misel je seveda, da se je pokvaril daljinec, oziroma, prazne baterije daljinca. V večini primerov je ta diagnoza pravilna. Daljinec za garažna vrata BLT d.o.o. s pomočjo katerega krmilimo in upravljamo delovanje vrat, za svoje delovanje potrebuje električno napetost, ki mu jo zagotavljajo baterije. Življenjska oz. operativna doba baterij je seveda odvisna od veliko dejavnikov. Se pa vsaka baterija enkrat izprazni in ne opravlja več svoje funkcije, posledično pa preneha delovati tudi daljinski upravljalnik.

Garažna vrata BLT d.o.o. seveda še vedno lahko ročno odpiramo in zapiramo, vendar je to zgolj začasna rešitev. Baterije v daljincu lahko zamenjamo sami. Paziti moramo le to, da vstavimo baterije enakih karakteristik, kakršne so bile v daljincu prej. Po menjavi baterij bi moral daljinec zopet brezhibno delovati.

V kolikor se to ne zgodi, je potrebno najprej preveriti, če smo pravilno zamenjali baterije. Če smo, in daljinec še vedno ne dela, je smiselno preveriti delovanje vrat z rezervnim upravljalnikom. V primeru, da se garažna vrata BLT d.o.o. odzivajo, je prišlo do okvare daljinskega oddajnika.   V tem primeru kontaktirajte našo servisno službo. Če tudi upravljanje z rezervnim daljincem ni možno (daljinec ne dela), in v objektu ni izpada električne energije, potem je lahko prišlo do okvare integriranega  sprejemnika ali drugih motenj v spektru brezžičnih frekvenc, ki omogočajo upravljanje na daljavo.

Vsekakor vam svetujemo, da ob morebitnih težavah z delovanjem daljinskih upravljalnikov kontaktirate našo servisno službo.

]]>
noreply@blt.si (Super User) Blog - Svetujemo vam Wed, 03 Aug 2022 07:24:45 +0000
Počena vzmet na garažnih vratih https://www.blt.si/blog/item/179-po%C4%8Dena-vzmet-na-gara%C5%BEnih-vratih.html https://www.blt.si/blog/item/179-po%C4%8Dena-vzmet-na-gara%C5%BEnih-vratih.html Počena vzmet na garažnih vratih

Kdor ima garažna vrata s torziskimi vzmetmi, se lahko, čeprav to ni ravno pogosta okvara, sreča tudi v počeno vzmetjo. Vzmet je sestavni, lahko bi rekli kar osnovni del mehanizma, ki omogoča, da se garažna vrata lepo in enakomerno odpirajo in zapirajo. 

Do loma oziroma poka vzmeti največkrat pride zaradi utrujenosti materiala, ki je rezultat preobremenitev. Te so posledica količine delovnih ciklov (odpiranje – zapiranje), ki so nekajkrat številčnejši, kot predvideni in na število katerih so garažna vrata in njihovi sestavni deli tudi dimenzionirani. Torej,  skozi garažna vrata je  visoka frekvenca prehodov, veliko višja, kakor je predvidena za stanovanjski objekt.

Druga možnost je nepravilna nastavitev vzmeti. To se opazi v neenakomernem delovanju garažnih vrat. Če te pokazatelje zanemarimo in jih ne odpravimo, nepravilna nastavitev in s tem obremenitve vzmeti s časom lahko pride do utrujenosti materiala in loma.

Če do poka vzmeti pride, moramo poskrbeti, da se vrata  varno zaprejo in ne pride do možnosti nepooblaščenega vstopanja v objekt. Tudi, če garažna vrata

Tudi, če garažna vrata kljub počeni vzmeti še lahko odpiramo in zapiramo, tega ne počnite, ker lahko pride do večjih poškodb in posledično večje škode. Pokličite našo servisno službo, ki bo zamenjala poškodovano vzmet in ponovno nastavila delovanje vrat.

Takim neljubim dogodkom se najlažje izognemo, če na garažnih vratih izvajamo redne preventivne preglede. Poleg ostalih vitalnih delov bodo pregledane in nastavljene tudi vzmeti in po strokovnem ogledu vam bo v primeru ugotovljene obrabe svetovana tudi menjava prej, kot do loma pride. Strošek preventivnega pregleda je občutno nižji, kot je strošek popravila, zato vedno svetujemo preventivo pred kurativo.

]]>
noreply@blt.si (Super User) Blog - Svetujemo vam Mon, 01 Aug 2022 06:12:08 +0000